Kohti Mestaripuhujuutta

— Severi Hämäri

Hyvää puhujaa kuunnellaan. Hyvä puhuja osaa tilanteeseen takertumatta puhua aina sopivalla tavalla: oivaltaa ja huvittaa, liikuttaa ja herkistää, puolustaa kuulijoidensa kunniaa sekä rauhoittaa tulehtuneita tilanteita. Hyvä puhuja osaa lukea yleisöään ja vaikuttaa: saa heidät tekemään päätöksiä—löytäen oikeat ja tarvittavat sanat. Mestaripuhuja tuntee itsensä ja ihmisluonteen. Mestaripuhuja tunnistaa huiputtajat ja osaa kääntää näiden sanat heitä itseään vastaan. Kuten roomalainen senaattori Cicero tunnisti ja puheellaan teki tyhjiksi vallanhimoisen Catilinan pyrkimykset.

Cesare Maccari: Cicero denouncing Catiline

Cesare Maccari: Cicero tuomitsee Catilinen

Näistä syistä retoriikkaa harjoiteltiin ja tutkittiin antiikissa, keskiajalla ja renessanssissa. Näistä syistä puhetaitoa opitaan, opetetaan ja tutkitaan tänä päivänä.

Retoriikka on paitsi oppi hyvästä puhumisesta, se on oppi kommunikaatiosta, vaikuttamisesta, johtamisesta, luovuudesta ja oppi vuorovaikutuksen psykologiasta. Vaikuttamisen taitoja käytetään massamainoksista ja twiiteistä poliittisiin puheisiin sekä kahdenkeskisiin neuvonpitoihin ja jopa läheisiin ihmissuhteisiin. Toisin sanoen puhetaidossa on kyse niin itse puhumisesta, kuin myös itsensä ja toisten tuntemisesta ja ymmärtämisestä. Puhujakoulussa sosiaalipsykologian, filosofian ja esiintymistaidon asiantuntijat opastavat sinut polulle kohti mestaripuhujuutta.

 

Kaikista niistä lahjoista, jotka ihmiselle on suotu, ei yksikään ole puhetaidon vertainen.

— Winston Churchill

Kuva Juhani Yli-Vakkuri

Severi Hämäri

Severi  Hämäri on Puhujakoulun vastuuopettaja, retoriikan, matematiikan ja filosofian opettaja sekä tohtorikoulutettava. Hän valmistelee väitöskirjaa kielenfilosofian alalta, joka käsittelee merkityksen merkitystä, kokemuksesta riippumatonta tietoa ja ikuisia, analyyttisiä totuuksia. 

Mainokset

Kommentoi, kerro, osallistu:

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s